Hvor mye strøm bruker en dusj?

Hvor mye koster det egentlig å ta en dusj? Det får du svar på i denne artikkelen. Vi gir deg også konkrete tips til hva du kan gjøre for å spare penger på dusjing.

Hva påvirker kostnadene for å ta en dusj?

Kostnaden for å ta en dusj avhenger av flere faktorer. Her får du en oversikt over hva som kan påvirke hvor mye det koster å ta en dusj.

#1 Pris på varmtvann

Den viktigste faktoren som påvirker kostnaden ved å ta en dusj er prisen på varmtvannet. Prisen på varmtvann varierer av flere ting, blant annet av hvor du bor.

I noen områder kan det være mer konkurranse mellom leverandørene, noe som kan bidra til at prisene presses ned. Ved høy etterspørsel etter varmtvann der du bor, kan prisene øke.

Noen kommuner har også høyere skatter for energiforbruk.

#2 Forbruk

Hvor lenge du dusjer vil ha betydning for hvor mye det koster å ta en dusj. Jo lengre du dusjer, jo mer varmtvann bruker du, og jo mer må du betale.

#3 Dusjtype

Hvor mye det koster å ta en dusj, avhenger også av dusjen du bruker. Moderne dusjhoder er ofte designet for å bruke mindre vann enn eldre dusjhoder. En sparedusj vil ha et betydelig lavere forbruk.

#4 Temperatur

Dusjer du i svært varmt vann, vil det koste deg mer. Kostnadene vil øke i takt med at energiforbruket blir større.

Lesetips: Se også hvor mye strøm en vaskemaskin bruker.

Flere faktorer påvirker hvor mye det koster å ta en dusj, blant annet hvor du bor, hvor lenge du dusjer og hvilken type dusj du har.

Dette koster det å ta en dusj

Når vi dusjer, vil det påløpe kostnader både til vann og oppvarming. Vannforbruk utgjør en betydelig andel av strømregningen vår.

Eksempel på utregning:

Vi tar utgangspunkt i et dusjhode som slipper ut 16 liter vann/minutt. Dette krever omtrent 5,5 kWh per 10 minutter, skriver Hadeland.no. Med en pris på 1,5 krone per kWh (inkludert nettleie), vil en 10 minutter lang dusj koste deg omtrent 8 kroner.

Hos en familie på fem, hvor alle dusjer i gjennomsnitt fire ganger i uken, blir prisen slik:

  • Per uke: 20 dusj * 8 kroner = 160 kroner
  • Per måned: 80 dusj * 8 kroner = 640 kroner
  • Per år: 1040 dusj * 8 kroner = 8320 kroner

Med en sparedusj kan du ta en like lang dusj til halve prisen, altså 4 kroner per dusj. Det tilsvarer en besparelse på 65 kroner i uka for en familie på fem. På et år blir det over 4000 kroner billigere i året å bruke en sparedusj kontra en vanlig dusj.

Slik sparer du penger på dusjing

Med små grep kan du redusere kostnadene til dusjing. Slik gjør du det:

  • Bruk sparedusj: Med en sparedusj kan du halvere prisen på dusjing.
  • Ta kortere dusjer: Trenger du å dusje i en halvtime hver gang? For hygienens skyld er dette langt ifra nødvendig. Å ta kortere dusjer kan spare deg for penger.
  • Slå av vannet: Ved å slå av vannet når du såper inn håret og kroppen, kan du spare både vann og penger.
  • Velg tidspunkt med omhu: Strømmen er billigere på visse tider av døgnet. Du kan undersøke dette hos strømleverandøren din, og slik legge dusjingen til de tidspunktene det er billigst strøm. Ofte er det billigere strøm sent på kvelden og på natten.
  • Dusj i kaldere vann: Varmt vann koster mer enn kaldt vann. Ved å skru ned temperaturen, kan du oppleve at kostnadene til vannforbruket går ned. Noen velger å slå ned temperaturen på varmtvannsberederen for å spare penger.

Lesetips: Se også hvordan spare strøm i denne artikkelen.

Oppsummering

  1. Flere faktorer påvirker strømprisene, blant annet bosted, konkurranse mellom leverandørene, hvor lenge du dusjer og hvor varmt vann du bruker.
  2. En dusj vil koste deg omtrent 8 kroner, hvis man tar utgangspunkt i en strømpris på 1,8 kWh. En familie på fem vil dusje for omtrent 160 kroner i uka.
  3. Du kan gjøre flere ting for å redusere kostnadene. Ved å velge en sparedusj, kan vannforbruket og prisen halveres. Det kan være smart å slå av vannet når du bruker sjampo og såpe, og du kan redusere temperaturen på vannet.