Hva bruker mest strøm i hjemmet ditt

I denne artikkelen finner du en oversikt over hva som bruker mest strøm i hjemmet ditt. Du får også gode tips til hvordan du kan spare strøm.

Hva er vanlig strømforbruk i hjemmet?

Ifølge Fjordkraft vil en gjennomsnittlig, norsk enebolig bruke omtrent 20 000 kWh per år.  For et rekkehus er tallet 15 000 kWh årlig, og for en leilighet 9000 kWh per år.

Dette bruker vi strøm på i hjemmet

Strømforbruket i hjemmet ditt avhenger av både utetemperaturer, hvilke apparater du har og hvilke vaner du har.

Oppvarming

Det hevdes at oppvarming står for 50-70 prosent av strømforbruket vårt. Hvor stor denne andelen er, vil være avhengig av størrelsen på boligen og hvilke varmekilder du har.

Panelovner ligger mellom 500- 1500 watt, og en varmepumpe opptil 1000 W. En varmepumpe vil være betydelig mer energieffektiv enn panelovner. Vedfyring vil ikke koste noe i strøm, men derimot i innkjøp av ved.

Vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig husstand i Norge, som vil bruke omtrent 14 000 kWh årlig i oppvarming. Med kWh-pris på 1,8 kroner blir summen 25200 kroner.

Lesetips: Se hvordan du kan spare penger på oppvarming her: bestestrøm.no/spar-strøm-og-penger-på-oppvarming/

Varmtvann

På andreplass finner vi varmtvann. Denne posten utgjør omtrent 20 prosent av strømforbruket i hjemmet. Varmtvann brukes til både dusjing, bading, vasking av klær og kopper ol.

I løpet av et år bruker en person omtrent 1200 kWh. Er dere fire personer i familien, blir det samlede forbruket 4800 kWh per år.

Med en pris på 1,8 kroner per kWh, blir kostnaden til varmtvann 8640 kroner.

Varmtvannsbereder

En varmtvannsbereder vil bruke mellom 1500- 2000 watt. Dette avhenger blant annet av størrelse, alder og hvor mye varmtvann familien bruker.

Med tidsstyring på varmtvannsberederen kan du selv velge når vannet skal varmes opp. Slik kan du sette på oppvarming når strømmen er på det billigste. Har du en gammel varmtvannsbereder, kan det være strøm å spare på å bytte den ut med en ny.

Vi bruker mest strøm på oppvarming og varmtvann. Oppvarming koster en gjennomsnittlig husstand rundt 25000 kroner årlig, og varmtvann koster rundt 8600 kroner.

Belysning

Belysning står for ca. 15% av strømmen vi bruker. Etter at LED-pærene kom, har forbruket gått betraktelig ned.

På et år vil belysning i et gjennomsnittlig hjem bruke 2500 kWh. Når kWh-prisen er på 1,8 kroner, vil dette utgjøre 4500 kroner.

Elektroniske apparater

I tillegg har vi mange ulike elektroniske apparater som bruker strøm. Denne posten utgjør også omtrent 15% av det samlede strømforbruket.

Vaskemaskin

En vaskemaskin vil bruke opptil 1,8 kWh per syklus. Per år må vi regne med å bruke opp mot 240 kWh. Med en pris på 1,8 kroner per kWh, blir den samlede prisen 432 kroner.

Oppvaskmaskin

En oppvaskmaskin bruker gjerne opptil 2500 watt. På ti timer blir det 25 kWh. Med en pris på 1,8 kroner per kWh, blir det 45 kroner å betale for oppvaskmaskinens strømforbruk.

Ifølge Enova vil en oppvaskmaskin bruke omtrent 500 kWh/år. Bruker du den flere ganger om dagen, vil forbruket bli høyere.

Elbillader

Hvor mye strøm elbilladeren bruker, avhenger av flere faktorer. Noen ladere er mer effektive enn andre. Batterikapasiteten på bilen vil også spille en rolle for hvor mye strøm som brukes ved lading. Hvor raskt ladingen går, vil påvirke strømforbruket.

Elbilladeren utgjør omtrent 8% av forbruket i hjemmet. Ifølge Norsk Elbilforening vil en gjennomsnittlig elbillader bruke 2600 kilowattimer i året.  Det utgjør 4680 kroner med 1,8 kroner i pris per kWh.

Gode tips for å spare strøm

Det finnes flere ting du selv kan gjøre for å redusere strømforbruket. Du bør sette inn tiltak på de postene som trekker mest strøm, altså oppvarming og varmtvann. Her får du noen gode tips for å spare strøm.

Reduser bruken av varmtvann

Du trenger ikke å bruke varmtvann for å skylle av kopper og fat før de settes i oppvaskmaskinen. Det holder å bruke kaldt eller lunkent vann. I oppvaskmaskinen blir de grundig vasket med varmtvann.

Reduser temperaturen på varmekilden

Har du varmepumpe eller annen elektronisk varmekilde, kan du spare penger på å redusere temperaturen. Bare én grad kan utgjøre en betydelig forskjell.

Ved å redusere temperaturen på varmepumpen, kan du spare mye strøm. Bare en til to grader vil utgjøre en betydelig forskjell i løpet av et år.

Skaff deg en varmepumpe

Varmepumpen er energieffektiv. Den er kostbar, så dette er et tiltak du kan spare penger på på lang sikt.

Bruk strøm når den er billigst

Følg med på strømprisene, og foreta strømkrevende aktiviteter når den er på sitt billigste. Sent på kvelden, på natten og tidlig på morgenen kan strømprisene være lavere.

Reduser temperaturen på varmtvannstanken

Du kan spare strøm ved å redusere temperaturen på varmtvannstanken. Det holder at den står på 75 grader.

Bytt strømavtale

Å bli en såkalt «strøm-shopper» kan være gunstig for å hele tiden være sikker på at du har den beste avtalen med de billigste strømprisene. Ved å følge med på markedet, vet du når du bør bytte strømleverandør. Det er gratis å bytte.

Lesetips: Se vår oversikt over de billigste strømavtalene på vår forside.

Hold oversikt over strømforbruket

Med de nye strømmålerne er det enkelt å holde oversikten over eget strømforbruk. Slik kan du følge med på strømforbruket på ulike tidspunkt på dagen. Noen leverandører har også apper tilknyttet avtalen, slik at du lettere kan få et overblikk over hva som krever mest strøm i hjemmet ditt.

De nye strømmålerne gjør det enklere å holde oversikt over eget strømforbruk. Du kan også undersøke om din leverandør har en app som viser forbruket gjennom døgnet.

Oppsummering

  1. Oppvarming ligger på førsteplass og står for opptil 70 prosent av strømforbruket vårt, etterfulgt av varmtvann og belysning på henholdsvis 15 prosent hver. Elbilladere står for omtrent 8%.
  2. Elektroniske apparater står ikke for en stor andel av strømforbruket. En vaskemaskin kan koste deg rundt 400 kroner i året for normal bruk.
  3. For å spare strøm bør du sette inn tiltak som reduserer forbruket på oppvarming og varmtvann. Ved å redusere temperaturen på varmekilden, kan du spare en betydelig sum årlig.