Det er fornuftig å følge noen enkle råd om hvordan man kan spare strøm, og dermed penger, på oppvarmingen. Her viser vi deg hvordan du gjør det, uten å fryse deg gjennom vinteren.
Enkle trinn for å spare strøm
Det er en del enkle grep man kan gjøre, for å spare strøm på oppvarming. Det inkluderer:
- Ha passe lav temperatur.
- Unngå å dekke til varmekildene.
- Effektive styring av varmekildene.
- Sørg for effektiv lufting.
- Husk å lukke dørene.
#1. Ha passe lav temperatur
Det er ikke å anbefale å ha veldig lav temperatur inne, men samtidig trenger den heller ikke å være veldig høy. Hvilken temperatur man synes er komfortabel er selvfølgelig individuelt.
Samtidig er det slik at vi er vanemennesker, og vaner kan endres. Når vi vet at om lag 60 % av strømregningen vår går med til oppvarming, kan det for mange være et incentiv til å senke temperaturen innendørs en grad eller to.
Faktisk vil bare en grad lavere temperatur over tid kunne gi opptil 6 % besparing på strømmen.
Eksperter har for eksempel gitt råd om at det kan holde med 20 grader i stua og på kjøkkenet, og 21 grader på badet. På soverommet har mange ned mot 16, og kanskje 14 grader. Du kan lese mer om anbefalt inneklima på nettsidene til Fjordkraft.
Det er imidlertid viktig å unngå stadig nedkjøling, og påfølgende oppvarming. Dersom man lar temperaturen synke til 15 grader og mindre, kan det være uforholdsmessig mye dyrere å varme opp igjen. Derfor er det fornuftig å finne frem til en temperatur man er komfortabel med, men som er lavest mulig, og holde den der.
Vi bor i et land med ulike årstider. Det kan være lurt å huske på også når man er innendørs. I stedet for å gå rundt i t-skjorte, kan man ta på seg en genser. Det hjelper enkelt og raskt med å få en lavere strømregning.
Video som forklarer hvordan spare penger og strøm på oppvarming
Fordeler med kaldere inneklima
Noen liker å ha det skikkelig varmt inne, kanskje opp mot 25 grader. Da kan det føles som det er sommer hele året – så lenge man holder seg inne.
Imidlertid viser en del forskning at det å jobbe i et inneklima med 25 grader faktisk kan sette ned arbeidsevnen. Det kan virke negativt på konsentrasjonen og hukommelsen med så mye som 15 %.
Det er imidlertid viktig å ikke overdrive. Hvis man har det for kaldt, kan det ha negative helseeffekter. Dessuten er det kostbart å varme opp igjen rom som har blitt for kalde. Finn den lave, gylne middelvei som fungerer best for deg.
Les også: Tips til hvordan spare strøm – bestestrøm.no/hvordan-spare-strøm/
#2. Unngå å dekke til varmekilden
Det er viktig å tenke over plasseringen av panelovner og andre varmekilder, og øvrige møbler.
En vanlig plassering av panelovner er for eksempel under vinduer, for å ta av for kald trekk fra vinduene. Det er greit, så lenge man ikke setter en sofa foran.
Sørg for at ovnene står fritt. Tildekking kan i verst fall være brannfarlig. Men det kan også hindre at varmen flyter fritt i rommet.
#3. Effektiv styring av varmekildene
Mange tenker at gamle panelovner ikke er like effektive som moderne ovner, og bytter dem derfor ut for å få mer effektive varmekilder. Det er imidlertid ofte ikke nødvendig.
Teknologien for varmeovner har ikke endret seg veldig. Ifølge Enova går om lag 98 % av strømforbruket på både gamle og nye ovner direkte til oppvarming.
Imidlertid er det stor forskjell på styringen av gamle og nye ovner, forklarer NorgesEnergi. Dagens moderne ovner gir god mulighet til å styre temperaturen, både direkte og med innebygd tidsstyring gjennom døgnet. Det kan hjelpe til å få bedre utnyttelse av strømmen som brukes av panelovnene.
#4. Sørg for at luftingen er effektiv
Mange fyrer for kråka flere ganger om dagen. Hvis man lufter ved å bare sette vinduet på gløtt en stund, så er det resultatet. Da senkes temperaturen, uten at man har fått en effektiv utlufting.
Da er det bedre å sette vinduene skikkelig opp i fem minutter. Aller best er det om man kan ha noen minutter med gjennomtrekk. Det er effektivt, så man trenger ikke å holde på lenge.
#5. Husk å lukke døra
Det er en selvsagt ting at ytterdører må lukkes. På samme måte bør man være nøye med å lukke dører til rom som er kaldere. For eksempel en kald gang eller en bod.
Siden soverommet ofte har lavere temperatur enn resten av boligen, er det også viktig å holde døren dit lukket.
Tips: Les også vår artikkel hvor vi forklarer hva strøm er: bestestrøm.no/hva-er-strøm/
Oppsummert
Man kan spare mye ved å innarbeide gode vaner for å varme opp boligen effektivt, og holde på varmen. Ved å ta på seg kosegenser og tøfler i den kalde årstiden kan man lære seg til å nyte den, i stedet for å fyre så man kan late som det er sommer. Noen gode tips å huske på er:
- Skru temperaturen ned en grad eller to
- La varmekildene stå fritt
- Vær rask og effektiv ved utlufting