Slik lader du mobilen riktig

Enten du har ny eller gammel mobil, så lønner det seg å lade den riktig. Det bevarer batteriet. Her gir vi deg tips til hvordan du får gode ladevaner.

Batterier har forandret seg

Tidligere fikk man ofte høre at man skulle la batteriet på mobilen bli helt utladet før man satte den på lading. Det er ikke lenger et godt råd.

Som med mange andre ting, har batteriteknologien utviklet seg de seneste årene. Det har blant annet ført til at de beste batteriene i dag tåler om lag 1500 ladesykluser, mot 500 ladesykluser for noen år siden.

Ikke la den gå helt tom

Dette har bidratt til at man har gått bort fra rådet om å lade den helt ut. Batteriene liker nemlig ikke å være helt tomme. De liker heller ikke å være helt fulle.

Det optimale er derfor å holde mobilen ladet på mellom 40 til 80 % batterinivå. Du bør uansett ikke la den gå under 20 % før du setter den til lading.

Husk også på at batterier ikke liker varme.

Det gamle rådet om å la batteriet gå helt tomt er foreldet. Nå bør mobilbatteriet holdes på en ladeprosent på mellom 40 og 80.

Unngå lading om natten

Det er generelt frarådet å lade mobilen om natten. Det er fordi det er fare for at den blir overopphetet, og at det kan føre til brann.

Årsaken til det er at de fleste ladere er laget som hurtigladere. De er ikke ment å stå i så lenge som hele natten. Det kan du lese mer om på nettsidene til Norsk Brannvernforening.

Prøv sparemodus

Hvis du er opptatt av å lade så lite som mulig, kan du slå på sparemodus. De fleste moderne mobiltelefoner har en slik funksjon.

Da vil mobilen slå av apper og funksjoner som potensielt kan trekke mye strøm, dersom det ikke er helt sentrale funksjoner. Du vil også ha mulighet til å gå inn og justere hvilke funksjoner som slås av.

Å lade opp mobilen er ikke en stor kostnad. Ifølge Glitre Energi koster det mellom fire og fem kroner å lade mobilen hver dag gjennom et år. Men det er kjedelig å gå tom for strøm!

Det er kjedelig å gå tom for strøm! Ta vare på mobilbatteriet ditt ved å få noen enkle og gode vaner.

Enkle tips til å forlenge mobilbatteriets levetid

  • Koble mobilen fra laderen så snart den er ferdig ladet, helst ved 80 %
  • Lad litt flere ganger i løpet av dagen
  • Unngå at mobilen ligger i sola og blir overopphetet
  • Unngå å lade samtidig som du bruker mobilen mye
  • Unngå å bruke uoriginale ladere. De regulerer ikke alltid strømmen korrekt

Sjekk hvilke apper som er på

Hvis du synes telefonen forbruker strømmen raskt, kan det være lurt å sjekke hvilke apper du har på den.

Mange apper står på i bakgrunnen, og forbruker da strøm. Det kan også programvare som har hengt seg opp gjøre.

Du kan også spare strøm på apper hvis du slår av meldingsfunksjoner for dem. Hvis du for eksempel er på flere sosiale media, som Facebook, Snapchat og Twitter, så vil de bruke strøm på å stadig sende deg varsler om nye innlegg og meldinger. For å spare strøm kan du slå av det, og heller kikke innom appene av og til selv.

Gå gjennom appene dine, og se om det ikke er en del varsler du kan slå av. Mange apper står på i bakgrunnen, kanskje uten at du har nytte av det.

Oppsummert

Du kan lett ta noen grep for å forlenge levetiden til batteriet på telefonen din. Det viktigste er å ikke la den bli helt tom eller lade helt opp. Noen enkle tips inkluderer:

  • Hold ladeprosenten mellom 40 og 80
  • Unngå at mobilen blir overopphetet
  • Unngå uoriginale ladere
  • Ikke lad mobilen om natten