Bør jeg binde prisen på strøm?

Å binde prisen på strøm gir stabilitet og trygghet. I denne artikkelen får du en innføring i hvilke faktorer du bør vurdere for å finne ut om det er smart å binde prisen på strøm.

Hva betyr å binde prisen på strøm?

Når du binder prisen på strøm, gjør du egentlig det samme som når du binder renten på boliglånet. En slik avtale mellom deg som forbruker og strømleverandøren din innebærer at du betaler en fastpris for strømmen du bruker over en gitt tidsperiode. Hvor lang en slik avtaleperiode er, varierer, men ofte kan du velge alt fra en måned til fem år.

Dette kjennetegner avtaler der du binder prisen

  • Fastpris og forutsigbare kostnader: Prisen per kWh forblir den samme gjennom hele perioden, og du vil derfor ikke merke svingninger i markedsprisen på strøm.
  • Kontrakt over en gitt periode, gjerne flere år: Merk deg at du forplikter deg til å holde deg til avtalen, og at det kan påløpe gebyrer hvis du bryter avtalen i bindingstiden.

Andre strømavtaler

Det finnes flere typer avtaler på markedet. For at du kunne vurdere om du bør binde prisen på strøm, er det smart å vite litt om de andre alternativene: spotprisavtale og variabel prisavtale.

Spotprisavtale

Med en spotprisavtale vil prisene hele tiden følge markedsprisen. Går prisene i strømbørsen opp eller ned, vil det samme skje med kundens priser. En slik avtale vil ikke gi forutsigbarhet, slik en fastprisavtale vil. Her vil prisene endres raskt, noen ganger så ofte som fra time til time. Tibber er en av leverandørene som har spesialisert seg på spotprisavtaler.

Ønsker du forutsigbarhet, kan en fastprisavtale der du binder prisen på strøm være et godt valg. Med en slik avtale unngår du svingningene i strømmarkedet.

Lesetips: Se vår oversikt over billigste spotpris på strøm.

Variabel prisavtale

På samme måte som i en spotprisavtale, vil prisene i en variabel prisavtale også avhenge av markedsprisen. Det som skiller disse to avtaletypene fra hverandre, er at prisene her settes for en gitt periode, gjerne 14 dager. Slik vil en variabel prisavtale gi litt mer forutsigbarhet enn en spotprisavtale. Kostnadene vil ofte være høyere enn ved en spotprisavtale.

Fordeler med å binde prisen på strøm

#1 Det er forutsigbart

Å binde prisen på strøm er forutsigbart, fordi du vil måtte betale det samme for forbrukte kWh hver måned. En slik løsning vil derfor gi deg mer trygghet, og du slipper å bekymre deg for økte strømpriser eller store svingninger i prisene.

Værforhold og andre hendelser som påvirker strømprisene vil du ikke trenge å tenke på med en fastprisavtale.

#2 Du kan betale mindre i perioder

I noen perioder, der prisene stiger mye, vil du være beskyttet mot disse økningene. Hvis din avtale trådte i kraft før prisene økte, kan det være at du betaler mindre i strømkostnader enn du ville gjort med en annen type avtale.

#3 Du kan få rabatter

Ved tegning av en fastprisavtale på strøm, vil leverandøren ofte tilby bonuser og rabatter til deg som ny kunde. For eksempel kan du hos Gudbrandsdal Energi få rabatt på bilutleie hos Hertz og rabatt hos Dekk1.

Lesetips: Se vår oversikt over billigste fastpris på strøm i denne artikkelen.

Fordelene med å binde prisen på strøm, er at du vet hva du må betale hver måned. I perioder kan det være at du betaler mindre enn kunder med andre avtaler, fordi strømprisen i markedet øker, mens din pris er fastsatt.

Ulemper med å binde prisen på strøm

#1 Det er mer kostbart over tid

Siden du har fastpris, vil ikke eventuelle nedgangsperioder i strømprisen påvirke det du betaler. Det betyr at du ikke får dratt nytte av billig strøm, slik du ville kunne gjort med en spotprisavtale. Over tid har man sett at det er spotprisavtaler som er det billigste alternativet.

#2 Du må betale gebyrer ved brudd på avtalen

Når du inngår en avtale om å binde prisen på strøm, vil du si fra deg friheten til å velge en annen strømleverandør i en gitt periode. Dette skjer fordi du har bundet prisen frem til et avtalt tidspunkt.

Finner du ut at avtalen din er kostbar og ønsker å bytte avtale, vil du måtte betale et gebyr. Gebyrets størrelse vil avhenge av hvor lang tid du har igjen av avtaleperioden.

Bør jeg binde prisen på strøm?

For å finne ut om det å binde prisen på strøm er riktig for deg, bør du ta stilling til hva som er viktigst for deg:

  • Hvis forutsigbarhet og trygghet og det å slippe variasjoner i kostnadene på strøm betyr mest for deg, bør du gå for en fastprisavtale.
  • Ønsker du å være med på svingningene i markedet og slik kunne finne den billigste strømprisen til enhver tid? Hvis dette virker mest forlokkende for deg, bør du vurdere en annen avtale, enten med variable priser eller en spotprisavtale.

Gode råd om du skal binde prisen på strøm

Undersøk påslagene: På strømregningen kan du se både prisen på kWh og påslagene på strøm. Påslagene inkluderer andre kostnader, som merverdiavgift og ulike andre avgifter knyttet til strømforbruket ditt. Det hender at strømselskapene har tilbud der de reduserer påslagene på strøm. Da er det penger å spare.

Følg med på markedet: Ved å følge med på faktorer som kan påvirke strømprisen, som nyheter og være, kan du være mer i forkant av eventuelle svingninger i strømprisene. Vi råder deg til å følge med på strømprisene månedlig. Slik kan du skaffe deg den beste avtalen.

Inngå avtale på riktig tidspunkt: En avtale med fastpris bør inngås når strømprisene er lave. Da kan du være mer trygg på at du ikke betaler unødvendig mye i strøm, siden prisene i markedet mest sannsynlig vil øke. Dette vil ikke påvirke deg, siden du er sikret prisen du fikk ved inngåelse av avtalen.

Sammenlign flere strømselskaper: For å finne det beste tilbudet, bør du sammenligne flere avtaler. Hvilke bonuser og rabatter de tilbyr varierer fra selskap til selskap. Vi råder deg til å velge en leverandør som har rabatter på varer eller tjenester du vet du vil benytte deg av.

Undersøk om leverandøren har prisgaranti: Noen strømleverandører har prisgaranti. Det betyr at du vil ha den laveste prisen på markedet. Ved å velge en leverandør med en slik garanti, kan du føle deg trygg på at du får den lavest mulige prisen. I dag er det kun NorgesEnergi som tilbyr prisgaranti.

Før du bestemmer deg for å binde prisen på strøm, bør du undersøke og sammenligne flere strømselskaper. Du bør også følge med på nyheter, været og andre faktorer som kan påvirke strømprisene.

Oppsummering

  1. For å finne ut om det å binde prisen på strøm er noe for deg, bør du vurdere din egen økonomiske situasjon og toleranse for risiko. Trenger du stabilitet og forutsigbarhet, kan en fastprisavtale være det mest gunstige alternativet. Er det viktigere for deg å dra nytte av lavere strømpriser, bør du velge en variabel prisavtale eller en spotprisavtale.
  2. Det er smart å sammenligne tilbud fra ulike strømleverandører for å finne den beste avtalen for dine behov.
  3. Ulempene med en fastprisavtale er at det kan bli dyrere enn å velge en spotprisavtale, siden du ikke får billigere strømpriser når prisene i markedet reduseres.