5 tips for å gjøre boligen mer energieffektiv

Å gjøre boligen mer energieffektiv er bra for miljøet og kan bidra til å redusere strømkostnadene. Her er fem tips for å gjøre boligen din mer energieffektiv.

Derfor bør du gjøre boligen mer energieffektiv

Bor du i et gammelt hus, der kald luft siver inn gjennom vinduer og sprekker i tak og vegger? Eller har du kanskje en varmekilde som bruker mye strøm? Heldigvis finnes det tiltak som kan gjøre boligen mer energieffektiv.

I løpet av et år vil en gjennomsnittlig enebolig i Norge bruke ca. 20 000 kWh årlig, ifølge Fjordkraft. Hvis kWh-prisen ligger på 1,7 øre, betyr det en totalsum på 34 000 kroner i strømforbruk.

  • Strømforbruket avhenger av både klima, størrelse på boligen og dine behov og vaner. Likevel kan vi se at forbruket på et generelt plan fordeler seg slik:
  • Oppvarming: Vi bruker mest strøm på oppvarming. Denne posten utgjør 50-70% av det totale forbruket.
  • Varmtvann: Varmtvann utgjør 20 % av det totale forbruket.
  • Belysning: Vi bruker mer lys på vinteren enn på sommeren, men samlet sett vil denne posten utgjøre omtrent 15%.
  • Elektroniske apparater: Som belysning ligger denne posten på 15% av totalforbruket.

Ved å sette inn tiltak som reduserer forbruket på disse områdene, vil du kunne spare penger på strøm og gjøre boligen din mer energieffektiv.

#1: Isolering av hus og tetting av vinduer og dører

Dette er kanskje det viktigste tiltaket for å gjøre boligen mer energieffektiv. Nye hus er godt isolerte og har tette flater, men eldre hus kan ha sprekker og hull som gjør at varmen slipper ut, og at kulden finner veien inn i huset.

Etterisolering av vegger og tak gjør at varmen holder seg inne i huset. I tillegg bør du undersøke om det bør legges ny isolasjon mellom etasjene. Det er også smart å skifte ut gamle vinduer med nye, energieffektive vinduer med doble eller triple glass.

Det første tiltaket du bør sette inn for å gjøre boligen din mer energieffektiv, er å etterisolere huset og tette igjen hull og sprekker i kledningen. Har boligen gamle vinduer, bør du også vurdere å bytte ut disse.

Selv om etterisolering kan være kostbart, vil du spare penger på det i lengden. Dette tiltaket vil kunne redusere strømforbruket betraktelig, noe som vil ha en positiv virkning på strømregningen.

Lesetips: Se hvordan spare strøm her.

2# Effektiviser oppvarmingen i huset

Det finnes mange måter å varme opp huset på, blant annet vedfyring, panelovner, varmepumpe, vannbåren varme og solcellepanel. Ikke alle av disse er like energieffektive, som for eksempel panelovner.

Er panelovner boligens primær-varmekilde, bør du vurdere å bytte ut panelovnene med varmepumpe eller solcellepanel. Begge regnes som svært energieffektive varmekilder.

Luft-til-luft-varmepumpen er den mest brukte typen av varmepumper. Denne varmer raskt opp luften i boligen, og kan også brukes til å holde en lavere temperatur på varme sommerdager.

Det finnes også væske-til-vann-varmepumper, der energien blir hentet fra fjell, jord eller sjø. Dette er en kostbar løsning, men vil gi svært energieffektiv oppvarming, og dermed lavere kostnader til strøm.

Det er verdt å merke seg at Enova har en støtteordning for husstander som ønsker å anskaffe en slik væske-til-vann-varmepumpe. De tilbyr tilskudd på opptil 10 000 kroner. Noen kommuner har også støtteordninger.

#3 Automatiser strømforbruket

I dag finnes det mange løsninger for å automatisere strømforbruket. Med disse tipsene vil det være enklere for deg å holde oversikt og å effektivisere boligens forbruk:

  • De nye AMS-strømmålerne gjør det enkelt for deg å følge med ditt eget strømforbruk. Disse målerne oppdateres hver time, og du kan derfor ha kontroll på forbruket i sanntid.
  • Å installere en termostat som kan forhåndsprogrammeres til varmepumpen, kan være en smart løsning. Slik kan du hele tiden ha kontroll på temperaturen, og du slipper å bruke strøm når du ikke er hjemme i boligen.
  • Har du mulighet til det, kan du se på løsningene som følger med smarthus. Her kan det meste av strømforbruket styres fra en app, slik at både oppvarming, lys og elektroniske apparater kan slås av på bestemte tidspunkt.
  • Du kan installere strømkontakter med strømbrytere. Slik sparer du strøm på at apparatene slås helt av i stedet for å gå i standbymodus.
  • Energimålere kan plasseres mellom elektroniske apparater og støpselet. Med en slik måler kan du følge med på strømforbruket til det enkelte apparatet.
Ved å automatisere strømforbruket kan du få mer oversikt over hva som bruker mest strøm. Smarthus har mange innovative løsninger for automatisering og energieffektivisering.

#4 Gå for energieffektive elektroniske apparater  

Et annet tips for å gjøre boligen din mer energieffektiv, er å bytte ut gamle elektroniske apparater med moderne, mer energieffektive modeller. Ifølge Elkjøp kan du doble energieffektiviteten med dette tiltaket.

Se etter energimerking når du er i butikken. Hvitevarer og andre elektroniske produkter skal merkes med en bokstav fra A til G, som viser kunden hvor energieffektiv modellen er. Er produktet merket «A», er det svært energieffektivt. Med denne merkingen skal det være lettere for deg som kunde å sammenligne ulike modeller.

Ved å velge energieffektive apparater, kan du spare penger på strøm. Hvis du for eksempel bytter ut et gammelt kjøleskap med et nytt med merke «A», kan du halvere kjøleskapets strømforbruk.

Hos Forbrukerrådet kan du lese mer om energimerking.

5# Effektiviser vannforbruket

Varmtvann er den nest største utgiftsposten når det kommer til strøm. Her er det noen tiltak du kan ta for å effektivisere vannforbruket.

  • Hvor mye strøm som kreves for å varme opp vannet, avhenger av hvor effektiv varmtvannsberederen din er. Bor du alene, men har en stor varmtvannsbereder, bør du vurdere å gå for en mindre. En gammel varmtvannsbereder vil trekke mer strøm enn en ny og energieffektiv, og derfor bør du vurdere å bytte ut den gamle.
  • For å få mer kontroll på strømforbruket, kan du installere tidsstyring på varmtvannsberederen. Da kan du velge at vannet skal varmes opp på bestemte tidspunkt med lave strømpriser.
  • Ved å installere sparedusj, dusje med kaldere vann og ta kortere dusjer, kan du bruke mindre strøm på oppvarming av vann.

Lesetips: Se vår artikkel om når strømmen er billigst på døgnet.

Varmtvann står for 20% av det totale strømforbruket. Du kan effektivisere vannforbruket ved å skaffe deg en energieffektiv varmtvannsbereder. Installer gjerne tidsstyring på den.

Oppsummering

  1. For å gjøre boligen mer energieffektiv, er det flere ting du kan gjøre. Oppvarming står for over 50 prosent av det totale strømforbruket, mens varmtvann står for omtrent 20%.
  2. Det vil derfor være hensiktsmessig å etterisolere vegger og tak, tette hull og sprekker og skifte ut gamle vinduer for å gjøre boligen mer energieffektiv.
  3. Hvilken varmekilde du har, spiller også stor rolle for graden av energieffektivitet. Velg gjerne en varmepumpe.
  4.  Hvis du har mulighet til det, bør du bytte ut gamle elektroniske apparater med mer moderne og energieffektive apparater. Dette gjelder også varmtvannsberederen. Se etter energimerking på produktene.