Energieffektivisering på hytta har flere fordeler, både økonomisk, miljømessig og når det gjelder komfort. Her får du 5 tips for hvordan spare energi og strøm på hytta.
Hva er energieffektivisering?
Energieffektivisering viser til tiltak som reduserer energiforbruket og samtidig sørger for mer effektiv bruk av energiressurser. Ved å minimere energitap på denne måten, vil energibruken optimaliseres.
Hvorfor energieffektivisering på hytta?
Energieffektivisering på hytta kan ha flere positive virkninger.
- Reduserte kostnader: For det første vil du som strømkunde få reduserte kostnader til strøm, fordi enhetene vil bruke mindre strøm på å produsere samme mengde energi.
- Bærekraftig: For det andre vil energieffektivisering være bærekraftig. Miljøpåvirkningen minimeres fordi energibehovet reduseres og man bruker mer av fornybar energi. Klimagassutslippet blir også mindre.
- Avlasting av strømnettet: For det tredje vil strømnettet bli avlastet, og behovet for utbygging av nye strømnett bremses. Mens etterspørselen for energi øker, presses markedet mer og mer. Energieffektivisering vil bidra til mer balanse mellom tilbud og etterspørsel, slik at strømnettet ikke blir overbelastet.
- God innekomfort: For det fjerde vil god isolasjon og effektive oppvarmingstiltak gi god komfort på hytta, fordi det skaper jevnere temperaturer og bedre inneklima.
Lesetips: Se også våre 15 sparetips for strøm.
5 tips for energieffektivisering på hytta
#1. Isoler hytta
Det første du bør gjøre, er å undersøke strukturen og isolasjonen i vegger og tak på hytta. Lekker den mye luft, kan det være det er sprekker, hull eller dårlig isolasjon. Etterisolering og tetting av hull og sprekker bør være på plass før andre tiltak for energieffektivisering settes inn, for at energieffektiviseringen skal fungere best mulig.
Ved å isolere og tette sprekker og hull vil behovet for oppvarming reduseres. Mindre varme vil slippe ut, og mindre kulde vil slippe inn i hytta.
#2. Bytt til lavenergivindu
Er vinduene på hytta gamle, bør du vurdere å bytte ut disse med lavenergivindu.
Varmetapet fra vinduer kan utgjøre opptil 40%, skriver Enova. Hvor mye varme som slipper ut, avhenger av alder på vinduene, hvor store de er, kvaliteten og tetting og isolering rundt vinduet.
Moderne vindu med dobbelt eller trippelt glass vil ikke slippe inn kulde på samme måte som eldre vindu. Når det ikke trekker fra vinduene, kan du spare penger på oppvarming ved at oppvarmingen av hytta blir mer energieffektiv. Selve klimaet i hytta vil også bli bedre.
#3. Bytt ut vedovnen
Mange hytter har kun vedfyring som varmekilde. Lite er vel så hyggelig som å varme seg foran peisen etter en lang dag utendørs. Men selv om det er hyggelig, er det ikke energieffektivt. Veden kan lage mer varme enn ovnen får til å dra nytte av, siden det ikke er nok oksygen i ovnen. Dette gjelder først og fremst de eldre ovnene.
Vedfyring trenger heller ikke å være bra for helsa. Når du fyrer med ved, vil svevestøv og andre stoffer slippes ut. Dette er forurensende stoffer som kan være problematisk både i og utenfor hytta.
Særlig vil eldre ovner ha et høyt utslipp, og har du en slik på hytta, bør du vurdere å gå til innkjøp av en mer moderne ovn. De utnytter vedens kapasitet bedre, og bruker slik mindre ved for å holde samme varme som en gammel ovn. Utslippet av forurensende partikler reduseres betraktelig, samtidig som varmen i større grad blir inne i hytta.
#4. Skaff deg et varmestyringsanlegg
På en hytte med innlagt strøm kan et varmestyringsanlegg bidra til energieffektivisering. Et varmestyringsanlegg gir muligheten til å overvåke oppvarmingen, og slik justere ned temperaturen på natten og i rom som ikke er i bruk. Slik reduseres strømforbruket betraktelig.
Dette kan installeres på flere måter:
- Termostat: Det finnes programmerbare termostater, også kalt sparetermostater, som kobles til internett. Her kan du legge inn tidsplaner for temperaturregulering.
- Koblingsur: En annen billig løsning er å installere et koblingsur. Med et koblingsur kan strømtilførselen slås av og på etter en bestemt tidsplan.
- Elektrisk oppvarming: Et annet alternativ er å gå for panelovner med inkluderte styringssystemer. Disse ovnene kan sammenkobles og kommunisere, slik at varmen senkes og reduseres etter behov.
Tips: Se også hva bruker mest strøm i hjemmet.
Fordeler med varmestyringsanlegg
- Reduserte kostnader: Et varmestyringsanlegg vil gi lavere strømkostnader.
- Bedre kontroll: Du vil få mer kontroll over oppvarming og kjøling, fordi du kan justere temperaturen etter behov. Med slik fjernstyring kan du sette på varme før du ankommer, eller redusere temperaturen når du ikke er på hytta.
- Økt komfort: Med et varmestyringsanlegg kan du opprettholde ønsket temperatur i hytta, uavhengig av temperaturen utendørs. Det gir økt komfort.
- Energieffektivisering: Oppvarmingen blir optimalisert, og slik reduseres energiforbruket og energikostnadene på lengre sikt.
#5. Installer en energieffektiv varmekilde
Varmepumpen har rykte på seg for å være svært energieffektiv. Den bruker mindre energi enn andre varmekilder, men kan likevel produsere like mye varme.
Det finnes to typer varmepumper. Luft-til-luft-varmepumpen er den vanligste typen, og den billigste. Med en slik varmepumpe får du et godt og sunt inneklima. Den andre typen varmepumpe kalles væske-til-vann-varmepumpe. Denne varmepumpen utnytter fornybar energi, og koster også en god del mer. Merk deg likevel at du kan søke om stønad om du vurderer en slik varmepumpe.
Har du vedfyring eller gamle panelovner, bør du vurdere å installere en varmepumpe i stedet. Det kan være kostbart, men det vil likevel være prisgunstig på lang sikt, fordi kostnadene til oppvarming vil reduseres.
Oppsummering
- Energieffektivisering viser til tiltak som reduserer energiforbruket og optimaliserer bruk av energiressurser.
- For energieffektivisering på hytta kan du foreta tiltak som å etterisolere og tette kledning, bytte til lavenergivindu, oppgradere til en moderne vedovn, installere et varmestyringsanlegg og vurdere en energieffektiv varmekilde.
- Med disse fem tipsene kan du gjøre hytta mer energieffektiv, forbedre inneklimaet og redusere miljøpåvirkningen.