Myter og fakta om strøm

Lurer du om strømprisene reduseres ved ekstremvær? Eller om batteriet på mobiltelefon blir ødelagt om du glemmer å dra ut laderen når den ikke er i bruk? Mytene om strøm er mange. Her får du en oversikt over myter og fakta om strøm.

Myter om strøm

Myte 1: Batteri i mobiltelefonen vil bli ødelagt av å lades om natten

Dette stemmer ikke. Batteriet i de moderne mobiltelefonene vil ikke ta skade av å være tilkoblet laderen over natten. Mange telefoner har også innstillinger for smartlading, hvor du kan legge inn et bestemt tidspunkt for ferdig ladning. Slik vil ikke laderen stå og trekke strøm hele natten, selv om den er tilkoblet.

Myte 2: Elektroniske enheter i standbymodus bruker ikke strøm

Noen tror kanskje at det holder å sette elektroniske enheter i standby, men slik er det dessverre ikke. Elektroniske enheter bruker fortsatt strøm, fordi de fortsatt er tilkoblet strømforsyningen. For eksempel er en TV i standby klar til å reagere på fjernkontrollsignalene.

Forbruket i standby er ikke veldig høyt, men samlet sett kan det utgjøre en liten del av strømforbruket i løpet av et år. Vi har jo gjerne flere elektroniske enheter i huset som trekker strøm i standby. Særlig dekodere har kommet ut som en «versting» når det gjelder strømforbruk i standbymodus.

Det er derfor smart å slå apparatene helt av. Slik kan du spare strøm.

Myte 3: Klærne blir bare rene med varmt vann

Dette er en vanlig misoppfatning. Moderne vaskemaskiner har energisparende program med redusert temperatur på vaskevannet. Disse programmene vil gjøre klærne dine like rene som om du vasker med varmere vann.

Vasking med kaldere vann vil spare energi, fordi vannet ikke må varmes opp før bruk. Ved å bruke kaldere vann kan du bidra til å redusere miljøpåvirkningen og samtidig spare penger.

Du kan trygt vaske klærne i kaldere vann. De vil fortsatt bli rene, og du vil samtidig redusere strømforbruket.

Myte 4: Strømprisene reduseres når det regner mye

Strømprisene avhenger av flere ting. Tilbud og etterspørsel spiller en stor rolle for strømprisene. Mye nedbør kan påvirke strømprisene, men det er ikke dermed sagt at strømprisene reduseres når det regner mye.

Vi skal se på to mulige virkninger av mye nedbør:

  1. Strømprisene reduseres: Regner det mye, vil vannstanden øke i vannkraftverk, og vannkraftproduksjonen øker. Økt tilgjengelighet kan bidra til at strømprisene reduseres.
  2. Strømprisene øker: Ekstremvær i form av mye nedbør kan føre til oversvømmelser ved vannkraftverk. Slik kan produksjonen bli forstyrret og strømprisene kan øke.

Fakta om strøm

Fakta 1: Strøm måles i ampere (A)

Når vi snakker om strøm, snakker vi ofte om både ampere, volt og watt, og det er lett å blande sammen de ulike måleenhetene. Hva viser egentlig ampere, volt og watt til?

Ampere (A) måler strømstyrken, altså den elektriske strømmen. Det betyr at strøm måles i ampere.

Volt (V) måler kraften som driver strømmen.

Watt måler effekten av arbeidet som utføres per tidsenhet i en elektrisk krets.

Fakta 2: Mye vind vil påvirke strømprisene

Mye vind vil påvirke strømprisene, fordi vindkraftproduksjon spiller en viktig rolle i energimarkedet. Vindkraftverk utnytter vindens energi, og mye vind kan påvirke strømprisene på i hovedsak to måter:

  1. Ved mye vind vil kraftverkene produsere mer elektrisitet. Økt tilgang på strøm gir et større tilbud, og kan derfor føre til at strømprisene reduseres.
  2. Utfordringer kan også oppstå ved for mye vindkraftproduksjon. Hvis tilbudet blir større enn etterspørselen, kan det gi negative strømpriser fordi produsentene må kvitte seg med overskuddsstrøm.

Lesetips: Se også vår oversikt over dagens strømpriser her: bestestrøm.no/dagens-strømpris/

Ekstremvær som mye nedbør eller mye vind kan påvirke strømprisene. Kraftverkene vil fylles opp og slik blir det produsert mer strøm. Strømprisene kan da reduseres som følge av den økte tilgangen på strøm.

Fakta 3: Du sparer strøm på å velge oppvaskmaskinen i stedet for håndvask

Trekk ut kontakter på natten. Ladere og andre elektroniske enheter kan være brannfarlige, og elektroniske enheter kan bli ødelagte ved lynnedslag. I tillegg kan du spare strøm på koble dem fra støpselet.

Kanskje har du hørt at det koster deg mindre å vaske kopper og kar for hånd? Dette stemmer ikke. Det vil alltid være mer energieffektivt å velge oppvaskmaskinen fremfor håndvask. Når du vasker kopper for hånd, vil du alltid bruke mer strøm.

Du trenger heller ikke å vaske av koppene før du setter dem i maskinen. Det vil bare føre til at du bruker unødvendig mye varmtvann. Oppvaskmaskinen er god til å fjerne matrester, selv om du ikke har vasket av alt på forhånd.

Lesetips: Se også vår artikkel om «Hva er strøm?» her.

Fakta 4: Det lønner seg å trekke ut kontakter på natten

Det er ikke anbefalt å la ladere være tilkoblet støpsel over natten. Ladere kan være brannfarlige, og hvis det blir lyn og torden, vil laderen kunne bli ødelagt ved et lynnedslag. Dette gjelder all elektronikk som er tilkoblet støpsel. Det vil derfor lønne seg å alltid trekke ut kontakter på natten.

Oppsummering

  1. Det finnes mange myter om strøm. En av disse er oppfatningen om at elektroniske enheter ikke bruker strøm når de står i standby. Dette stemmer ikke. Ved å slå enhetene helt av, kan du redusere det totale strømforbruket.
  2. En annen vanlig myte er at klær må vaskes med varmt vann for å bli rene. De nye moderne vaskemaskinene vil vaske klærne like rene med et program med kaldere vann.
  3. Mobiltelefonens batteri vil ikke bli ødelagt om det står tilkoblet støpsel om natten. Moderne telefoner har batteri som tåler dette. Det er likevel anbefalt å trekke ut ladere og andre stikkontakter på natten av sikkerhetsmessige hensyn.