10 tips om strøm før du drar på ferie

Det er mange måter å spare strøm på. Her viser vi deg ti ting som kan gjøre strømregningen din mindre mens du er på ferie.

Strømsparing nesten helt av seg selv

Mens du nyter ferien, kan du også nyte tanken på at strømregningen blir mindre. Sjekk disse rådene:

Med noen enkle trinn kan du slanke strømregningen din mens du er på ferie. Her viser vi deg hvordan.

Skru ned temperaturen

Hos de aller fleste av oss går det meste av strømmen vi bruker til oppvarming. Ifølge Glitre Energi utgjør den vanligvis hele 60 % av strømregningen vår. Der er det derfor også mest å hente når man vil spare.

Likevel er det begrenset hvor mye vi kan slå ned varmen når vi er hjemme. Vi kan ikke gå rundt og fryse. Men når vi ikke er i boligen, er det ingen grunn til at den skal være varm.

Hvis du skrur ned temperaturen i huset en grad, er det mulig å spare om lag fem prosent av den strømmen du til vanlig bruker til oppvarming.

Hvis du skal være lengre borte, kan du kanskje skru ned langt mer enn det. Dersom du gruer for å komme hjem til kald bolig, kan du kanskje be en venn eller nabo om å stikke innom og skru temperaturen opp igjen før du kommer hjem.

Generelt bør temperaturen ikke gå under 15 grader. Det er for at du skal være sikker på at ikke rør fryser, og for å unngå at det blir ekstra kostbart å varme boligen opp igjen etterpå.

Slå av panelovner

Panelovner trekker ofte mye strøm. Hvis de er den eneste varmekilden i boligen, må du beholde noen litt på. Men sørg for å skru dem ned til om lag 15 grader.

Oppvarmingen av boligen sluker det meste av strømmen vi forbruker. Her er det mulig å gjøre betydelig sparing når du likevel ikke skal oppholde deg hjemme.

Slå av varmekabler

Varmekabler kan slås helt av hvis man er borte en over noen dager. Eventuelt kan man la det være litt varme på badegulvet, hvis man er redd for at det tar litt lang tid å varme det opp igjen. Dersom gulvvarme er eneste oppvarming i boligen, bør man la dem stå på, men skru ned temperaturen.

Slå av lys

Lys kan slås helt av når man ikke er hjemme. Hvis du er redd for at det skal se tomt ut for potensielle tyver, er det mer effektivt å be naboen om å ta inn aviser og post enn å la lyset flomme i tomme rom.

Eventuelt kan du la en lampe stå på, og sette inn en tidsbryter i stikkontakten.

Skru ned varmepumpen

Hvis du har varmepumpe kan du skru den ned inntil tre grader. Du må samtidig passe på at den ikke står på «auto»-funksjon. Da vil den nemlig slå seg av og på oftere enn om du har den på kun «varme» eller kun «kjøling».

Hvis det er varmt ute, slik at uansett kun «kjøling» er aktuelt, kan du godt skru varmepumpen helt av.

Tips: Se her for hvor mye strøm en varmepumpe bruker.

Har du ikke varmepumpe?

Hvis du ikke har varmepumpe, kan det være noe å vurdere når du kommer hjem fra ferie. Det er ifølge Enova estimert at alle som har årlig strømforbruk på mer enn 15 000 kWh vil kunne minske forbruket sitt ved å installere varmepumpe.

Skru ned varmtvannet

Også varmtvannet kan ofte skrus noe ned når man reiser bort. For å unngå bakterievekst bør det imidlertid holdes på minimum 75 grader C. Men dersom du har den på høyere temperatur enn det til vanlig, kan du trygt skru litt ned.

Skru igjen stoppekraner

Mange velger å stenge av vannet når de skal være bortreist over flere dager, for å være trygge på at det ikke oppstår vannlekkasje. Det er ikke særlig hyggelig å komme hjem til oversvømt kjøkken og stue, og det er dessuten kostbart.

Frykten for lekkasje gjelder først og fremst vaskemaskin og oppvaskmaskin. Derfor kan et alternativ være å skru til stoppekranene på disse maskinene. Bare husk å skru dem opp igjen, før du slenger inn skittentøyet fra ferien.

Sjekk kjøleskap og fryser

Hvis du skal være borte en stund, tømmer du kanskje kjøleskapet for å slippe å komme hjem til surnet melk og mugne grønnsaker. Ikke alle matvarer krever nødvendigvis like lave temperaturer som melk og ost. Hvis maten du har igjen i kjøleskapet tåler det, kan du derfor skru ned temperaturen litt.

Til vanlig bør kjøleskapet stå på 4-5 grader C. En fryser bør ha minus 18 grader C.

Strømforbruket øker med mellom seks og åtte prosent for hver ekstra grad man kjøler ned kjøleskapet eller fryseren. I det lange løp vil det kunne merkes på strømregningen.

Tips: Se også vår oversikt og finn billigste strømavtale.

Ikke ha på standby

Vi har alle mange apparater og dingser i hjemmet, som kaffemaskin, høyttalere til printere. De fleste slike apparater har en standby-modus. Det er vanlig å la dem stå på slik standby, i stedet for å skru dem helt av eller dra ut stikkontakten.

Da vil de imidlertid fortsette å trekke litt strøm. Derfor anbefales det å slå apparater helt av. Hvis det ikke går an, kan man dra ut stikkontakten.

Dette vil spare strømforbruk. I tillegg vil det være en ekstra brannforsikring. Det kan du lese mer om på sidene til Brannvernforeningen.

Å unngå standby-moduser er derfor lurt ikke bare når vi skal reise bort, men også til daglig når vi er hjemme. Å ta en runde for å slå av dingser hver kveld, kan være en smart vane å legge seg til.

Å unngå at apparater står på standby-modus kan hjelpe deg å spare strøm. Dessuten er det en ekstra brannforsikring, og derfor noe som er lurt å huske på også i hverdagen.

Oppsummert

Det er mye strøm å spare på å slå av og ned elektriske apparater før man drar på ferie. Særlig viktig er det å være nøye med å slå ned alle varmekilder så lavt som det er forsvarlig. Det gjelder blant annet:

  • Gulvvarme
  • Panelovner
  • Varmepumper
  • Varmtvannstanker